ОСНОВНА ШКОЛА "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ" ВЕЛИКО СРЕДИШТЕ
Стеријина 5, телефон: 013 892 133
Директор школе: Милан Јеличић

                                                   Добро дошли на сајт: brankoradicevic.edu.rs   мејл: velikosredisteskola@gmail.com

                                                                                                                ПРАВИЛА ЗА САЈТ ШКОЛЕ
                                                                                                   ВЕЛИКО СРЕДИШТЕ ПО ВИКИПЕДИЈИ
                                                                                                                    БРАНКО РАДИЧЕВИЋ
                                                                                                                                О ШКОЛИ
                                                                                                                              АКТУЕЛНО:
                                                                                                      ЗАВРШНИ РАЧУН 2020. ГОДИНЕ
                                                                                    НОВО:  ТАБЛО ГЕНЕРАЦИЈЕ УЧЕНИКА  2021/2022.
                                                                                                               ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ 2021.  
                                                                                                                      МИНА ВРАЊЕШ   
                                                                                            ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА
      

                                                                                       ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА И АКТИВНОСТИ
                                                         
Ускрс_2023..jpg

                       УСКРШЊА ЧЕСТИТКА

 Свим посетиоцима сајта који као верници, или на било који други начин обележавају ускршње празнике, уз срдачну честитку, желимо да Ускрс проведу у кругу породице, у здрављу, слози и весељу.                                                                                                                           Администрација сајта

matematikapriprema13.png

    ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ 24. И 25. МАРТА

Пробни тест из математике почиње у петак ( 24.03.2023. ) у 12.00 часова, а из српског, односно матерњег језика у суботу ( 25.03.2023. ) у 9 часова, док је трећи тест из изборног предмета истог дана у 11.30 часова,  додаје се у саопштењу. Министар просвете,  Бранко Ружић,  рекао је да ће пробни завршни испит помоћи осмацима да провере своје знање, али и да се упознају са процедурама у вези са полагањем овог испита.„Уједно, то је прилика да ученици процене колико су у овом тренутку спремни за предстојећи завршни испит, како би имали времена да употпуне своја знања. Ово је прва генерација ученика која ће уместо комбинованог теста, као трећи тест, полагати један од пет предмета по избору“, рекао је министар, према званичном саопштењу. Пробни завршни испит полагаће око 64.747 ученика. Највећи број ученика, њих 38 одсто, определио се да полаже тест из биологије, за географију 29 одсто, за историју око 16 одсто, њих девет одсто се пријавило да полаже хемију као изборни предмет, док се осам процената одлучило за физику, наводи се у саопштењу министарства.  

Milan_Jeličić.jpg

                        ПРАЗНИЧКА ЧЕСТИТКА

Свим колегиницама и радницама административног и помоћног особља честитамо 8. март – Међународни дан жена!  Желимо им добро здравље, напредак у породици и на пословном плану.

Свети_Сава.jpg

  ОБЕЛЕЖЕНА ШКОЛСКА СЛАВА - СВЕТИ САВА

Свети Сава проглашен је за школску славу и обележава се сваке године  27. јануара. Тог дана све школе имају радни, али ненаставни дан, а обичај је и да се слави, па се поводом Светог Саве у школама организују свечане приредбе и академије. Свети Сава, као школска слава, слави се од 1840. године, када је то предложио Атанасије Николић, ректор Лицеја у Крагујевцу. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за “патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља”. Све до 1945. године слављен је Свети Сава, а тада је, одлуком тадашње власти укинут.  Као школска слава поново је почео да се слави од 1990. године. Светом Сави рођено име је Растко Немањић. Био је рашки племић из владарске породице Немањића, утицајни дипломата и први српски просветитељ и архиепископ аутокефалне српске жичке архиепископије, законодавац, књижевник и ходочасник, али и, пре свега, био је утемељивач српске цркве, државе и школства. Дан када је умро – 27. јануар 1236. године црква је установила као празник којим се обележава његов живот и дело. И у нашој школи пригодно је обележена школска слава са одговарајућим програмом, уз активно учешће ученика и наставника.

Rang_lista.jpg

ПРЕСТИЖНА ПРИЗНАЊА УЧЕНИЦИМА И ШКОЛИ

У уторак, 24. јануара 2023. године, у Новом Саду је одржана завршна манифестација пројекта „Енергија је свуда око нас“ на којој су додељене награде и признања најуспешнијим ученицима, школама и менторима. Ученици шестог разреда: Маша Врањеш, Павле Крал и Дуња Станковић освојили су награде у категорији најбољих литерарних радова и мултимедијалних презентација. Наставник географије, Ненад Вукадиновић, освојио је награду за менторство, а нашој школи додељена је награда за најуспешнију школу у Војводини. На завршној манифестацији учествовао је школски хор коме је припала част да отпева химну пројекта.                                               
                                                                                                                        ГАЛЕРИЈА СЛИКА ИЗ НОВОГ САДА

Slika_4.jpg

    ПОЧИЊЕ ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ 2022/2023.

Према званичном Правилнику и календару рада за основне школе на територији АП Војводина настава у другом полугодишту почиње у понедељак,  16. јануара 2023. године. У члану 4. наведеног Правилника, између осталог, стоји:
„Зимски распуст почиње у понедељак, 26. децембра 2022. године, а завршава се у петак 13. јануара 2023. године. Сретењски распуст почиње у среду, 15. фебрура 2023. године, завршава се у петак, 17. фебруара 2023. године. Пролећни распуст почиње у петак, 7. априла 2023. године, а завршава се у понедељак, 17. априла 2023. године. За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње 21. јуна 2023. године, а завршава се 31. августа 2023. године. За ученике осмог разреда летњи распуст почиње по завршетку завршног испита, а завршава се 31. августа 2023. године.“ 

Cestitka1.gif

                        ПРАЗНИЧКА ЧЕСТИТКА

Ученицима и наставницима желимо срећне предстојеће божићне и новогодишње празнике. 

Желимо да зимски распуст проведу у активном одмору, игри и весељу!

Slika_22.jpg

                    ПОЧЕО ЗИМСКИ РАСПУСТ

Настава и други облици образовно - васпитног рада у основној школи се остварују у току два полугодишта. Прво полугодиште почиње 1. септембра 2022. године, а завршава се у петак, 23. децембра 2022. године. Прво полугодиште има 81 наставни дан. Друго полугодиште почиње у понедељак, 16. јануара 2023. године и завршава се: - у уторак, 6. јуна 2023. године, за ученике осмог разреда и има 89 наставних дана и - у уторак, 20. јуна 2023. године, за ученике од првог до седмог разреда и има 99 наставних дана. 

Dan_deteta_V._Središte.png

                              СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА

Међународни, или светски дан детета је годишњи међународни догађај који се обележава 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама обележава истог дана. Овај дан промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Обележава се и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.Дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета, усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1989. године. Основни принципи Конвенције су: право на живот, опстанак и развој; најбољи интерес детета; право на партиципацију; право на недискриминацију 

Cvet_Ramonde.jpg

                11. НОВЕМБАР - ДАН ПРИМИРЈА

Дан примирја у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену, Силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године.Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожена врста у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета. Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника. 
                                                                                                                                                                       Извор сазнања: https://sr.m.wikipedia.org/sr

Likovna_kolonija1.jpg

                       ЛИКОВНА КОЛОНИЈА 2022.

После две године одлагања због короне, осам ученика наше школе учествовало је у Ликовној колонији у Хајдучици која је ревијалног карактера. Ученици су били у пратњи директора Милана Јеличића, дружећи се са вршњацима и размењујући искуства из ликовног стваралаштва. Наши ученици годинама учествују на овој престижној манифестацији, након које се прави изложба најбољих ликовних радова.

Paketi_pomoći.jpg

       ГЕСТ ДОБРЕ ВОЉЕ И СОЛИДАРНОСТИ

Школски је пример да још увек постоје људи доброг срца, пружајући несебичну помоћ и подршку ученицима вршачких основних школа. Како сазнајемо из поузданих извора, Актив директора основних школа града Вршца договорио је колективну захвалницу ( 12.09.2022. ) на вредној донацији за ученике од стране господина Милана Поповића, што ће им пуно помоћи у настави, а посебно њиховим родитељима који су слабијег материјалног стања.   
                                      ЗАХВАЛНИЦА КОЛЕГИЈА ДИРЕКТОРА 


           

ДОКУМЕНТА О РАДУ ШКОЛЕ

   НА ДОЛЕ НАЗНАЧЕНИМ ЛИНКОВИМА НАЛАЗЕ СЕ ДОКУМЕНТА О РАДУ ШКОЛЕ

Slika_21.jpg

ПРАТЕЋА ДОКУМЕНТА


У припреми за објаву:
Статут школе
Правилник о унутрашњојорганизацији
Правилник о раду
Правилник о мерама заштите и безбедности ученика
Правилник о дисциплинској одговорности радника
Правилник о понашању у школиPowered by WebExpress